Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Sorunlar Olabilir?

Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Sorunlar Olabilir? konusunda yazılan bu yazı akciğer kanser cerrahisi alanında uzman Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır.Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Sorunlar Olabilir?

Ameliyat sonrası (postoperatif) komplikasyonların engellenebilmesi, preoperatif hazırlığın  iyi yapılması , olası sorunların önceden bilinmesi , postoperatif  dönemde  de önlemlerin alınması ve tanının erken konularak müdahalesi ile mümkündür.

Ameliyattan günler öncesine dayanan hazırlıklar yapılır ;

-Sigaranın bırakılması

-Akciğer rehabilitasyonu

-Hasta eğitimi ile başlar.

Ne gibi sorunlar olmakta;

-Uzamış hava kaçağı : Hastaya ameliyat esnasında takılmış olan drenden hava kaçağının uzaması

-Atrial fibrilasyon

-Pnömoni: Balgam kültürü alınarak ve yoğun fizyoterapi ile balgam çıkarma sağlanarak uygun antibiyotikler ile genelde kontrol altına alınır . Sigara içmek pnömoni riskini artırmaktadır.

-Akciğer ödemi

-Bronkoplevral fistül: Ameliyat esnasında kesilmiş olan bronşun göğüs boşluğu ile ilişkisi olması durumuna denir

-Ameliyat sonrası kanama

-Kalan akciğer dokusunun kendi etrafında dönmesi (Lober Torsiyon)

-Şilotoraks:  Vücudumuzda kan dolaşımı haricinde al kan (lenf dolaşımı) vardır akciğer ameliyatları esnasında lenfatik dolaşım yolları yaralanması sonucu şilöz(yağlı ) mayinin göğüs boşluğuna sızması

Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Sorunlar Olabilir? hakkındaki bu yazı akciğer kanseri cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.